
Diversiteit is een zegen als je weet wie je bent en ruim denkt.
Zeker als je tot een etnische minderheid behoort, is het nuttig om (onder andere) met landgenoten om te gaan. Of, als je tot een meerderheid behoort, met je streekgenoten. Het voordeel is dat je voor je landgenoten niet een Turk, Marokkaan of Pool bent, maar een mens.
De Belgische auteur Auwera drukt het met gepaste humor uit: “Voor wie op zoek is naar een identiteit is het belangrijk om een stamkroeg te hebben.”
Verloochen je afkomst niet. Niet om je daaraan vast te klampen, maar om een rustige uitkijkpost te hebben op de wereld. Je geboortestreek en je moedertaal vormen je intieme ik, het begin van je identiteit. Het is een plek waar geen culturele vertaalslag nodig is. Je bent daar gewoon wie je bent, zonder tekst en uitleg.
“Integriteit is simpelweg de wil om de eigen identiteit niet te onteren”, aldus de Duitse-Amerikaanse psycholoog Erich Fromm.
Je etnische identiteit is het noorden van jouw persoonlijke kompas. Daar kan je te allen tijde ‘jezelf zijn’. Bewater je wortels zorgvuldig, maar verzuip er niet in, want uiteindelijk gaat het om de vrucht die je wordt. Wortels geven je houvast maar bepalen niet wie je wilt zijn.
De mensheid is onderverdeeld in staten, talen, religies, etnische groepen, rassen, klassen, culturen, subculturen … Het is zo gemakkelijk om de een tegen de ander op te jutten.
Laat je nooit voor dat karretje spannen. Wees niet platvloers. Je bent een veel leuker mens als je doordrongen bent van de diepere waarheid. Besef goed dat al deze subgroepen precies dat zijn, subgroepen, onderdelen van één heel grote groep, de mensheid.
In de woorden van Chinese wijsgeer Confucius: “Alle mensen zijn hetzelfde, het zijn slechts hun gebruiken die verschillen.”
Laat de grenzen tussen de (sub)groepen de uitwisselingspoorten van pluraliteit en verbondenheid zijn en niet de isoleercellen van exclusiviteit en onverdraagzaamheid.
Volgens de Chinese dichter Zhuang Zi: “Alle bestaande zaken zijn eigenlijk één.
Wij beschouwen zaken, die mooi en zeldzaam zijn als waardevol en zaken, die lelijk zijn als slecht en verrot. Het slechte en verrotte kan worden getransformeerd tot wat zeldzaam is en waardevol, en wat zeldzaam is en waardevol in wat slecht is en verrot. Daarom wordt gezegd dat er één vitale energie is die de wereld vervult. Als consequentie hiervan waardeert de wijze man
eenheid.”
Loop andersoortige mensen niet uit de weg. Zoek ze juist op. Als je altijd praat met hetzelfde type mensen op dezelfde manier, voer je altijd hetzelfde gesprek. Beleef de wereld vanuit verrassende perspectieven. Zoek af en toe contact met mensen, die afwijken van jou op allerlei vlakken en gebieden. Van leeftijd en afkomst tot status en seksuele oriëntatie.
Nogmaals: “Alle mensen zijn hetzelfde. Het zijn slechts hun gebruiken die verschillen”.
Maak kennis met de verschillen zonder ze gelijk hiërarchisch te ordenen. Keur sommige gebruiken gerust af zonder dat je de hele cultuur afkeurt. Koester je eigen voorkeuren, maar leg ze niet op. Verbreed je horizon, verrijk je karakter en bouw aan je geestelijke lenigheid.
Wees een aangenaam, ruimdenkend persoon.
