Heb een waardevol doel want volgens Romeinse filosoof Seneca: “Als je niet weet naar welke haven je vaart, zal geen wind je gunstig zijn.”

Een doel hebben maakt van jou een persoon met een missie. Een mens met een missie bereikt altijd meer dan een doelloos persoon.

Een doel geeft zin aan je handelen. Aan je bestaan. Je weet waarheen je gaat en waarvoor je het doet.

Je missie geeft je ‘hartekracht’.

“Zij die het leven het ergst moe zijn en toch het minst bereid zijn om te sterven, zijn degenen die zonder doel geleefd hebben, die meer hebben ademgehaald dan geleefd”, aldus Lord Clarendon, Engels diplomaat en staatsman.

Stel je ten doel om een zinvol doel te hebben! Een klein beetje energie verspillen aan een onwaardig doel is doodzonde, alle energie in je lijf en leden loslaten op een waardevol doel is een zegen.

Om met Nederlandse auteur, Jakobus Cornelis Bloem, te spreken: Op zich is energie een volkomen neutrale eigenschap, die pas bewonderenswaardig wordt als het doel, waarop zij zich richt, dat is.”

Luister even goed naar de Amerikaanse Nobelprijswinnaar in de literatuur, John Steinbeck: “Alles in de wereld moet een doel hebben, anders wijst de menselijke geest het af. Maar hij moet ook zin hebben, anders schrikt het menselijk geweten ervoor terug.”

Een doel hebben is leuk, het doel bereiken is nog leuker.

Het is fijn om een sterk lichaam te hebben maar een groot doel kan je alleen met ‘sterke gedachten’ bereiken.

Nederlandse psychologen Fred Sterk en Sjoerd Swaen leren mensen om zich ‘sterk te denken’. Ze onderscheiden twee soorten gedachten, die je afzwakken en die je versterken.

Als het ware, negatieve en pessimistische gedachten paralyseren je en positieve en optimistische gedachten activeren je.

Gedachten in de trant van ‘ik ben voor een dubbeltje geboren’, ik zal mij wel belachelijk maken of iedereen vindt me saai en noem maar op, weerhouden je van het bereiken van je doelen.

De eerste stap is bewust worden van je ‘zelfpraat’ en luisteren je innerlijke monoloog die je veelal onbewust voert.

Zodra je je bewust bent van negatieve gedachten over je eigen kunnen, vraag je jezelf af hoe je eigenlijk op een dergelijke gedachte komt, hoe waar die gedachte is en wat voor gevolgen die gedachte heeft voor jou.

Bedenk vervolgens een positieve gedachte die meer waar is dan de negatieve gedachte, bijvoorbeeld: ‘ik ben voor een dubbeltje geboren alleen omdat ik dat mijzelf wijsmaak.’

Maak van de paralyserende gedachte een activerende gedachte, in de trant van: ‘ik kan mijn situatie verbeteren als ik er werk van maak’.

Zo snel zal het vaak niet gaan, maar deze snelkoppeling wijst je wel verder de weg.

Een berg kun je alleen stap voor stap beklimmen. Een roman lees je zin voor zin. Tour de France rijden ze ook in etappes. Verdeel je doel in stukken, stap voor stap, in kleine behapbare brokken, en ga ervoor, etappe voor etappe.

Bepaal een deadline voor zowel elke tussenstap als voor het einde… en ga ervoor! Wacht niet ’tot je er klaar voor bent’. Begin gewoon.

In de woorden van de grote Duitse dichter Rainer Maria Rilke: “In het leven bestaan geen beginnersklassen; je wordt altijd meteen voor de moeilijkste opgave gesteld.”

De voorpret helpt je om door te zetten. Als je op het punt staat om op te geven, verbeeld je je dat je je doel al bereikt hebt en ‘voel hoe goed het voelt’.

Het hebben van een groot doel en het werken eraan, zelfs als je faalt, maakt je én beter én leuker.

Het bereiken van je doel maakt je helemaal leuk, tenzij je naast je schoenen gaat lopen.

Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

VRAAG NU VRIJBLIJVEND UW OFFERTE AAN

Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen

OFFERTE AANVRAGEN

Share This