fbpx

Wie leuk vertellen niet beheerst spreekt geen enkele taal, maar wie sprookjestaal spreekt is alle talen machtig. 

Wie is er nou niet dol op sprookjes? Iedereen worstelt met eigen ‘boze heksen’ en ‘kwaadaardige tovenaars’. Iedereen is op zoek naar een ‘prins(es)’ om mee te trouwen en er lang en gelukkig mee te leven en iedereen voelt zich weleens een kikker, smachtend naar een toverkus van het lot.

De sprookjestaal raakt ons omdat het ons verplaatst van alledaagse naar magische. Hoe droog het gespreksonderwerp dan ook mag zijn, met een klein beetje sprookjestaal kan je het boeiend maken. 

Neem als voorbeeld even onvermijdelijke als saaie gesprekken over wat voor werk iemand doet. Ga niet uitgebreid vertellen over wat je doet, tenzij je er heel onderhoudend over kunt vertellen. Treed niet in details maar bedenk beter een pakkende uitleg over wat je doet. Dus als je een blokchaintechnologie-expert bent, zeg iets in de trant van: “Ik probeer de graaiende bankiers overbodig te maken.” 

Maak je beroep cool en niet saai. Pas als mensen doorvragen, geef je verdere uitleg in korte, beeldende zinnen. Dat is veel leuker dan een gedetailleerde beschrijving te geven van je dagelijkse bezigheid. Als je buitenschilder bent, kom je een stuk bezielder over als je zegt: “Ik maak het straatbeeld mooier”, dan: “Ik doe een likje verf over de kozijnen.” 

Vertel het boeiend en met passie of vertel het niet. Je wilt mensen toch niet vervelen? Vertel beeldend en zintuiglijk. Laat ze op het puntje van hun stoel zitten, spreek niet tot hun verstandvermogen, maar tot hun verbeelding.

Laat ze ‘zelf’ proeven, zien, horen, ruiken, invullen, raden, bedenken…

Je toehoorders moeten niet naar je verhaal zitten luisteren maar in je verhaal zitten! Je verhaal moet van betekenis zijn voor ze, sterker nog, je verhaal moet ze een betekenis geven. 

“Het is de verhalenverteller die ons maakt tot wat we zijn, die de werkelijkheid maakt. De verteller creëert de herinnering die de overlevenden moeten hebben − anders zou hun overleven geen betekenis hebben”, om de Nigeriaanse auteur Chinua Achebe te parafraseren.

Je bent een leuke verteller alleen als je gedenkwaardig bent.

Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

VRAAG NU VRIJBLIJVEND UW OFFERTE AAN

Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen

OFFERTE AANVRAGEN

Share This