Wat er dik bovenop ligt schiet het doel voorbij. Wat is er leuker dan lachen? Maar een constant gegniffel is oppervlakkig en hoogst irritant. Of complimentjes krijgen, wie geniet er niet van? Maar aanhoudende en opzichtige complimenten zijn pijnlijker dan kritiek. En de absolute eerlijkheid is algauw schadelijker dan de grootste leugen.

Eenzijdig, opzichtig, doorgeschoten is nooit leuk. Te veel van het goede is slecht.  Behoed je voor doorgeschoten gedrag. Koester en ontwikkel nuance en een goede smaak. Klasse plus stijl maakt schoonheid. Doe eens een onsje minder, leuk doen moet leuk blijven.

Luister naar de Italiaanse couturier Giorgio Armani: “Het is geen goed idee dat je schoenen en je tas te opzichtig matchen. Ga voor een subtiele gelijkenis.”

Subtiliteit is een exquis meesterschap over nuance, alles is beter mits subtiel.

“Billie Holiday, Aretha Franklin. Ze zijn zo subtiel. (…) Ik kan dat nog niet. Ik heb alleen maar kracht. Als ik doorga met zingen, krijg ik het misschien nog door,” aldus de Amerikaanse zangeres Janis Joplin.

Subtiel is zeker geen gemiddelde en zeker geen middelmaat maar ook geen maximum en zelfs geen optimum. Het is ietsje meer dan net niet en het is net niet te veel. Het is de juiste maat die gebeurt altijd op het juiste moment en op de juiste manier zonder dat iemand het vooraf kan vaststellen of achteraf er de vinger op kan leggen. En dan nog is het veel gemakkelijker om uit te leggen wat subtiel is dan subtiel te zijn.

Subtiliteit is wijsheid van de ziel. Om haar te bereiken, hoor je je gedrag levenslang te kalibreren. Maar subtiel proberen te zijn, is allesbehalve subtiel. De enige manier om subtiliteit te bereiken is door haar niet na te streven!

Succes ermee.

Spreek jij sprookjestaal?

Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

VRAAG NU VRIJBLIJVEND UW OFFERTE AAN

Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen

OFFERTE AANVRAGEN

Share This