fbpx

Blij kunnen zijn voor succes van anderen is misschien het grootste succes dat een mens überhaupt kan behalen.

“Er zit in jaloezie meer zelfliefde dan liefde”, aldus de Franse auteur François de la Rochefoucauld.

Afgunst gaat evenmin over de ander maar over jezelf. De benijdenswaardige prestatie van de ander strooit zout in een al bestaande wond. Benijden is in je eigen vingers snijden.

Iedereen is weleens jaloers, maar blinde afgunst is even belachelijk als boos zijn op het rode stoplicht. Lach jezelf uit en zet het gele licht aan. Zie de benijdenswaardige prestatie los van de ander en van jezelf, geniet van de prestatie op zich. “De vreugde van bewonderen is de beloning van hen die vrij zijn van afgunst”, aldus de Franse schrijfster Diane de Beausacq.

Ga over op groen, ga vreugdevol aan de slag met je eigen leven en met je eigen dromen. Zet afgunst om in een gunst voor jezelf, laat het succes van een ander je inspireren en niet intimideren.

Boor bij jezelf diepere lagen aan dan je ego. Anderen liefhebben is een dieper geluk dan geliefd zijn.

“Iedereen op deze aarde is je andere mogelijkheid”, heb ik ooit gelezen in geschriften van een Servische psychologe van wie ik de naam helaas ben vergeten. Het is een toeval dat je bent zoals je bent en niet anders.

“Wie zich gelukkig voelt met het geluk van anderen, bezit een rijkdom zonder grenzen”, aldus de Belgische politicus Franse Daels.

Leedvermaak voelen we helaas natuurlijker dan ‘succesblijdschap’. Leedvermaak is onverdiend en misplaatst triomfalisme dat een schrale troost biedt voor het eigen tekortschieten.

Het is de schaduwkant van onze ziel en het is nergens goed voor. 

Zie leedvermaak als een wankele beginstap naar groothartigheid. Het leedvermaak mag dan wellicht spontaan in je opkomen maar ga daar niet op in. Bedenk liever hoe zou jij je voelen in de schoenen van de lijder. 

Zeg vervolgens tegen jezelf: “Het is laag bij de grond om blij te zijn met andermans pijn”, en stel jezelf de retorische vraag: “Wil ik zo zijn?” 

Kortom, laat leedvermaak opkomen en neem vervolgens de benen van dat lege en lelijke gevoel.

Er bestaat geen tegenovergesteld woord voor leedvermaak behalve in de vorm van een beschrijving: blij zijn voor andermans succes. ‘Succesblij’ (voor een ander) is een nieuwvorming. 

In tegenstelling tot leedvermaak, opent ‘succesblijdschap’ je hart voor grootmoed.

Je hoeft je niet te schamen als je blij bent om de pijn van een ander of als andermans succes je doet lijden. Maar je hoeft er niet in te berusten dat je dergelijke zelfdestructieve emoties voelt.

Draai het juist volledig om. Laat je inspireren om een beter mens te zijn die tegen zichzelf zegt: “Ik mag hem misschien niet maar zijn blijdschap is fijn, ik gun het hem en ik gun mijzelf ook een goed gevoel!” 

 www.klanthoffelijk.nl

Ideale collega is zakelijk charmant

Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

VRAAG NU VRIJBLIJVEND UW OFFERTE AAN

Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen

OFFERTE AANVRAGEN

Share This