fbpx

De ideale collega is ongetwijfeld charmant. Zijn charme is in feite een ‘doorlopend compliment’. Charme is uiteraard lang niet de enige eigenschap die de ideale collega moet hebben. Charme is wel bijzonder omdat het alle andere eigenschappen aanmoedigt en versterkt. Het creëert een positieve sfeer en een complimenteuze cultuur waarin positieve eigenschappen goed kunnen gedijen.

Zakelijk complimenteren gaat uiteraard niet over uiterlijk maar over gedrag en prestaties. Er zijn drie niveaus van zakelijk complimenteren.

Het basisniveau is om een compliment te geven over vertoond wenselijk gedrag: “Dat heb je geweldig gedaa!”

‘Sturend complimenteren’ is een niveautje hoger. ‘Sturend compliment’ geef je om het toekomstig wenselijk gedrag te stimuleren: “Ik vind het geweldig om te zien dat je je best doet om je communicatiestijl te verbeteren. Ga zo door!”

Het hoogste niveau is charmeren. Ik weet niet meer wie het zei, maar het gaat als volgt: “een mooie vrouw is er een die ik zie, een charmante vrouw is er een die mij ziet”. De ideale collega is iemand die jou echt ‘ziet’ en niet iemand die doet alsof. Zijn charme maakt collega’s blij en het verhoogt de algehele werksfeer.

De ideale collega charmeert. Charmeurs worden misschien geboren, maar dat betekent niet dat anderen hun eigen zakelijk charmant gedrag niet mogen proberen te ontwikkelen. Om met Albert Camus te spreken: “charme, dat deel van je persoonlijkheid waarvan je niet weet dat je het hebt.”

De ideale collega ziet het goede in mensen, hij schenkt aandacht en brengt positiviteit. Het grootste voordeel van een charmant collega is misschien zijn ‘licence to criticize’. De ideale collega charmeert door regelmatig een goed gevoel te geven aan zijn collega’s. Wanneer een zakelijk charmeur een keer met een klacht komt, dan wil zijn collega wel naar hem luisteren.

“Complimentjes maken is vaak zichzelf een entreekaartje geven”
Ive Silloc

 

Tegenovergestelde van ideale collega

 

De ideale collega charmeert en laat geen kans voorbij om een compliment te geven. Naast charmante collega’s zijn er ook collega’s die zelden of nooit complimenteren. Laten we een dergelijk collega een ‘zuinige collega’ noemen.

Het zal geen verrassing zijn dat een groep ‘zuinige collega’s’ bij elkaar geen vrolijke team tot stand zal brengen. Een ‘zuinige collega’ is de ideale collega voor een negatieve sfeer. Je hoort mensen soms beweren dat een schaars compliment van en ‘zuinige collega’ meer waard zou zijn dan vele complimenten van een collega die scheutig is met complimenten.   Het is een droogreden. Een positieve collega die regelmatig complimenteert heeft een vele male grotere positieve effect op de het werkteam dan een collega die zelden of nooit complimenteert.

Een ‘collega sfeerbederver’ is precies tegenovergestelde van de ideale collega. Een ‘collega sfeerbederver’ geeft weinig positieve- en veel negatieve feedback. Daar kleeft geen enkel voordeel aan. Een ‘collega sfeerbederver’ kan je heropvoeden, je raadt het al, alleen met zakelijk charmant gedrag!

ComplimenTeam workshop

Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

VRAAG NU VRIJBLIJVEND UW OFFERTE AAN

Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen

OFFERTE AANVRAGEN

Share This