fbpx

Negatieve feedback ontvangen

 

Negatieve feedback ontvangen is beladen omdat kritiek tot op de bot pijn kan doen. Je kunt je slecht gaan voelen over jezelf en het kan je zelfvertrouwen ondermijnen. Negatieve feedback kan je faalangst aanwakkeren en het kan je zelfs depressief maken. Geregeld leidt het ook tot haatgevoelens jegens de gever. Niemand hoort graag – “je doet het niet goed!”

Waarom negatieve feedback ontvangen pijn doet? We zijn genetisch zo geprogrammeerd. Onze genen waren in de maak toen we in de stamverbanden leefden op de Afrikaanse savanne waar omstandigheden vaak levensbedreigend waren. Anders dan in onze moderne maatschappij. Fouten maken op savanne telde zwaarder dan tegenwoordig op kantoor. Onze genen zijn daarop ingesteld: negatieve feedback doet flink pijn zodat je de fout niet herhaalt, omdat je fout dus fataal kon zijn voor jou en voor je stam. Als je toch herhaaldelijk fout inging kon je verbannen worden uit je stam wat op savanne een zekere dood betekende. Een modern equivalent ervan is ontslagen worden. Pijnlijk maar niet dodelijk. Op een goede wijze negatieve feedback ontvangen begint daarom met het relativeren.

 

Leer collega’s negatieve feedback ontvangen

 

Deelnemers aan mijn cursussen hebben meestal al hun portie van trainingen gehad over hoe je negatieve feedback moet geven. Ze klagen er unaniem over. Niet over de cursussen zelf, die vinden ze goed, maar hun ervaring is dat het geven van de negatieve feedback in de praktijk vaak tegenvalt. Ook als ze kritiek volgens het boekje geven, pakt het toch verkeerd uit.

“Helaas in de praktijk schiet de negatieve feedback vaak in het verkeerde keelgat. De ontvanger probeert zich niet te verbeteren maar hij vermijdt voortaan de situaties die tot kritiek kunnen leiden”

Wat ik geleerd heb van mijn cursisten kan ik in een korte zin samenvatten: leer collega’s vooral complimenten geven en kritiek ontvangen. Het is fijn als collega’s kritiek goed weten te geven en complimenten te ontvangen.

“En toch, positieve feedback geven en negatieve feedback ontvangen zijn de twee meest waardevolle vaardigheden van een goed functionerend team. Goed leren complimenteren en goed leren incasseren is een hoofdtaak van een workshop ComplimenTeam.”

Ervaring leert dat zelfs een uitstekende vaardigheid in het uiten van de negatieve feedback geen garantie is voor succes. De algemene stelling is dat de ontvanger bepaalt of de gever zijn kritiek goed heeft geuit. Tegelijkertijd leggen we haast alle verantwoordelijkheid voor het succes van negatieve feedback bij de gever! Negatieve feedback ontvangen moet veel meer aandacht krijgen. Als collega’s met kritiek leren omgaan op een volwassen manier dan wordt het ook een stuk makkelijker om kritiek te geven.

Als je een workshop ComplimenTeam gevolgd hebt dan weet je wat hiermee bedoeld wordt: ‘complimenten zijn meestal nuttiger te geven dan te ontvangen, terwijl het vaak nuttiger is om kritiek te ontvangen dan te geven’!

“Geniet intens van complimenten die je verdiend hebt
en profiteer maximaal van kritiek die je gekregen hebt”

Een positieve en veilige sfeer is per definitie een sfeer waarin collega’s complimenteus zijn en goede relaties hebben. Waar collega’s ‘vrienden’ zijn gaat het ook soepeler met negatieve feedback ontvangen. Van een ‘vriend’ kan je veel meer hebben dan van een ‘vijand’. Een ‘vriend’ weet ook beter hoe hij je moet benaderen. Niet iedereen kan een ‘charmeur’ worden maar iedereen kan wel een ‘vriend’ worden.

Geen vaardigheid in het geven van negatieve feedback kan tegen een ‘vriendschappelijke’ relatie op.

De Duitse filosoof Friedrich Nietzsche zei dat je beste vriend ook je ‘beste vijand’ moet kunnen zijn. Met andere woorden, je vrienden moeten je ook waarheid kunnen vertellen zonder dat je van streek raakt.

“ComplimenTeam in een notendop: complimenteer elkaar naar ‘vriendschap’ toe en waar gepast, wees de ‘beste vijand’ van elkaar.”

Oude Grieken geloofden dat het doden van boodschappers tot straf van de goden leidde, wat toentertijd ongeveer het ergste was wat iemand kon overkomen. En toch werden afgezanten soms gedood.

Een van de belangrijkste regels van negatieve feedback ontvangen luidt: zie de kritiekgever los van de kritiek zelf. Oftewel, ‘don’t kill the messenger’ van het slecht nieuws!  Zie liever de criticaster als je ‘beste vijand’, omdat hij je kan helpen om beter te worden. Een compliment is een ego booster en kritiek leidt tot een ego-krimp als je primair erop reageert. Negatieve feedback ontvangen doe je liever charmant dan primair:

  • Ontvang de negatieve feedback met een compliment aan de gever
  • Ontvang het met een beetje gepaste humor.
  • Ontvang kritiek op een manier dat het positief bijdraagt aan je imago
  • Ontvang kritiek op een manier dat het als een algemeen voorbeeld voor anderen kan dienen
  • Zorg ervoor dat je jezelf een compliment kunt geven over de wijze waarop je negatieve feedback ontvangen hebt

Uiteraard gaan we tijdens een workshop ComplimenTeam er dieper op in.

ComplimenTeam workshop

 

Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

VRAAG NU VRIJBLIJVEND UW OFFERTE AAN

Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen

OFFERTE AANVRAGEN

Share This