Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit event is voorbij.

Cursus zakelijk flirten – presenteren met charisma

april 8 @ 12:30 - 17:00

€121

Cursusleider 

Mijn naam is Dražen Lisak. In mei 2001 begon ik met een wereldprimeur: een workshop zakelijk flirten! Voor Rabobank te Mijdrecht. Afgelopen bijna 20 jaar verzorgde ik groepscursussen in opdracht van bedrijven en organisaties. Nu begin ik ook met individuele inschrijvingen.

Ik heb meer dan 1150 trainingen, workshops en lezingen zakelijk flirten verzorgd voor ruim 57.500 deelnemers van Rabobank, Unilever, Gasunie, Mexx, Ernst&Young, Interpolis, Zwitserleven, Nationale Nederlanden, Suzuki België, Symantec België, Accenture, ING Bank, ABN Amro Bank, KPMG, PriceWaterhouseCoopers, Nederlands Spoorwegen, Effectory, Nautadutilh, KAS bank, UWV, Ministeries van RWS, van VROM, van VWS, BZ, EZ, Gemeente Amsterdam, Utrecht, Zeeland, Groningen, Ooststellingwerf, Emmen enz., Erasmus Universiteit, TU Delft, TU Eindhoven, Universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Twente, Tilburg enz., ROC Amsterdam en Flevoland, en vele MKB bedrijven.

Ruim 20 jaar ervaring met organisaties leert mij dat de gunfactor vaak doorslaggevend is in het zakenleven.

Likable people get things done

“Likable people get things done. A study of 133 managers last year by researchers at the University of Massachusetts found that if an auditor is likable and gives a well-organized argument, managers tend to comply with his suggestions, even if they disagree and the auditor lacks supporting evidence.”
Wall Street Journal 2015, by Sue Shellenbarger

Omgaan met collega’s, verkopen, presenteren, overtuigen, netwerken, communiceren in het algemeen, alles gaat makkelijker als anderen u sympathiek vinden. En ze zullen u niet sympathiek vinden als u een paar trucjes kent maar op basis van uw houding en gedrag. Daar gaat de cursus over.

Cursusopbouw

De cursus is onderverdeeld in 4 ook individueel te volgen blokken.

1. Lichaamstaal voor meer gunfactor
2. Presenteren met humor en charisma
3. Charmant communiceren: assertief zijn, duidelijk zijn, feedback geven en ontvangen
4. Charmant gesprekvoeren: verkoopgesprek, sollicitatiegesprek enz.

U kunt de hele cursus van 4 blokken volgen voor €363 of u kunt kiezen voor een of meerdere aparte blokken voor €121 per cursusblok. De prijs is inclusief mijn E-boek: zakelijk flirten – flirtwijs!
U kunt de hele jaar door instappen in de cursus of beslissen dat u toch de hele cursus wilt volgen tegen de kortingsprijs. 

SCHRIJF U IN VOOR DIT BLOK SCHRIJF U IN VOOR DE HELE CURSUS

E-boek FlirtWijs

Presenteren met humor en charisma 

Presenteren is vooral oefenen. en dat doen we tijdens de cursus ruimschoots. Hieronder kunt u een paar theoretische  tips lezen.  

Hoe u over het presenteren denkt bepaalt hoe u zich voelt tijdens het presenteren. Presenteren is een spel, geniet ervan. .
Als u denkt – presenteren is eng, dan zal het ook eng zijn.
Als u denkt – presenteren is niet eng, ik krijg het steeds beter onder de knieën, dan kan het nog wat worden.
En als u denkt – presenteren is geweldig en ik moet van mijn gene af, dan komt het allemaal nog goed.

Onthoud dit goed: adrenaline voelt als uw vijand eer u begint, maar als u eenmaal begonnen bent wordt het uw beste vriend. Geen wereldrecord is ooit verbroken en geen charismatisch speech is ooit geleverd zonder adrenaline. Zijn uw ogen waterig, uw handjes zweterig en uw hartslag onstuimig? Allemaal tekenen dat het goed komt!

Tips

Zie presentatie als een moment waarop u zich kunt uiten
Zie presentatie als een mooie zakelijke verleidingsritueel waarbij u uw publiek verleidt met uw persoonlijkheid
Zet pretoogjes op
Kijk aanwezigen vriendelijk, recht in de ogen
Zorg dat uw gelaatsexpressie uw verhaal onderstreept
Beweeg en gesticuleer met uw verhaal mee, maar niet te druk natuurlijk
Ontspan, u gaat spelen

Het is heel belangrijk dat uw verhaal inhoudelijk klopt. Maar uw verhaal moet ook boeiend en levendig gebracht worden. Als dat het geval is dan bent u verzekerd van de aandacht voor uw boodschap.
Grappig beginnen
De wijze raad om met een grap te beginnen is niet voor niets een cliché geworden. Een lachende, vrolijke publiek staat meer open voor uw boodschap.

Tip – begin gerust met een slechte grap!

Stap 1 – bedenk en vertel een grap of een anekdote
Als ze gelijk smakelijk om lachen is de stap 2 niet nodig.

Stap 2 – als uw grap mislukt, zeg dan op een gespeeld verontwaardigde toon: ‘nou dit was mijn beste grap, als jullie niet willen lachen dan houden we het serieus’.

Ik kwam nog geen groep tegen die hierom niet gelachen heeft. Het is trouwens goed bruikbaar ook in andere sociale situaties.

Als u het durft kunt u gelijk de toon zetten: ‘nou, zelf vond ik het een hele leuke grap, het ligt niet aan mij dat jullie geen humor hebben’!
Uiteraard moet uw gelaatsuitdrukking hierbij ondeugend en plagerig zijn.

Tip – spreek uw publiek ‘streng’ aan als ze niet lachen om uw grap of anekdote. Dat is altijd grappig!

Grappige hiervan is dat u het kunt gebruiken als een running gag: ‘nou dit was eigenlijk ook super hilarisch wat ik net zei, maar ja, als jullie niet meewerken (het niet snappen), dan houdt het op’.

Voorbereiding

Goed presenteren is goed voorbereiden. Een voorbereiding is geslaagd als uw presentatie geïmproviseerd lijkt.
Dit kunt u bereiken door de structuur van uw betoog vast te leggen terwijl u de concrete bewoordingen overlaat aan de inspiratie van het moment.

Voorbeeld
Stel dat u een presentatie houdt over het begrip: ‘sport’, en dat dit uw betoog is:
“Hoewel iedereen ‘weet’ wat met sport bedoeld wordt, is het lastig om hiervan een eensluidende definitie te geven. De term evolueert continu om nieuwe activiteiten die men als sport ervaart onder deze noemer te brengen. Sporten zijn meestal activiteiten gebaseerd op fysieke beweging gebruikmakend van karakteristieken als kracht, snelheid, behendigheid en denkvermogen.

Hieronder volgt een aantal kenmerken:
Een sport heeft een vastgelegde regelset die bij alle spelers bekend horen te zijn. Deze kunnen over de tijd en de plaats variëren. Toernooien kunnen hun eigen aanvullende regels stellen, maar er is een vaste basis set van overeengekomen en geaccepteerde regels.
Het kent een competitieaspect. Dit kan zijn in een directe confrontatie met andere spelers, of in de zin van het vestigen van een score.

Een sport wordt beoefend voor het plezier van de deelnemers en/of van de toeschouwers.
Het bestaat uit een fysieke of mentale activiteit, uitgevoerd individueel of in teamverband, met of zonder tegenspelers om van te winnen (bijv. voetbal), of om een doel te bereiken (bijv. bergbeklimmen), of om gezondheidsredenen (bijv. zwemmen).’
(bron: Wikipedia)”

U leert eerst alle feiten uit uw hoofd. Vervolgens concentreert u zich op de steekwoorden (schuin afgedrukt). Dat is het leidraad van uw verhaal. Dat zijn de steekwoorden die de rest van het verhaal bij u oproepen in de juiste volgorde.

lastig
definitie
activiteiten
aantal kenmerken
regelset
competitie aspect
plezier
winnen
doel bereiken

Deze woorden leert u uit uw hoofd en in de juiste volgorde. De volgorde kunt u het makkelijkst onthouden door een associatieve reeks van te maken. Een soort hulpverhaaltje, dus. Het liefst een soort grappig verhaaltje, waardoor u een lachje op uw gezicht krijgt. Dit associatief hulpverhaaltje is een ezelsbruggetje om de steekwoorden te onthouden. Aan de hand van de steekwoorden vertelt u dan uw echte verhaal. Voor de steekwoorden uit ons voorbeeld kan het hulpverhaaltje zo eruit zien:

‘Sport is lastig, balletje springt alle kanten op, hoe definieer je dat?! Activiteit? Ja, activiteit! Maar wat zijn de kenmerken?
Sporten doe je volgens de regels anders wordt het knokken, hoor!
Ja, dat komt door de competitieaspect, dan vergeet je plezier en dat moet niet gebeuren, hoor!
Maar ook weer niet te soft, winnen en doel bereiken, dat is top!’

Vervolgens vertelt u uw verhaal op zo’n levendige wijze zoals in uw grappig hulpverhaaltje. Dat is namelijk de manier waarop u uw presentatietekst voor uzelf tot leven geroepen hebt. Zo vertelt u het ook aan de anderen! Het klinkt veel leuker en veel charmanter dan de oorspronkelijke droge verzameling van de feiten.

Tip – maak uw presentatie nog krachtiger met het woordvlooien. Vlooi alle overbodige woorden, zinsneden en zinnen weg. De uitdrukking ‘kort en krachtig’ wordt vaak gebruikt. Het zou eigenlijk moeten zijn ‘kort is krachtig’ of ‘krachtig is kort’.
Het mes snijdt aan twee kanten: een kortere presentatie kunt u makkelijker onthouden!

Charisma is voor iedereen

“Houd uw gedachten positief, want uw gedachten worden uw woorden. Houd uw woorden positief, want uw woorden worden uw gedrag. Houd uw gedrag positief, want uw gedrag worden uw gewoontes. Houd uw gewoontes positief, want uw gewoontes worden uw waarden.”
Mahatma Gandhi

Charisma verleidt groepsgewijs. Charismatisch iemand betovert zijn publiek. Zelfs als de boodschap totaal krankzinnig is.
Sommige mensen hebben veel charisma en anderen weer weinig. Ook als u er weinig aanleg voor charisma hebt kunt u uw uitstraling tijdens presenteren enorm verbeteren.

U gelooft toch niet echt dat de eerste toespraak van Martin Luther King even charismatisch was als die ene tijdloze, met ‘I have a dream’ als mantra?

Charisma zit hem vooral in uw brein en in uw hart. Daar moet u het vandaan ‘halen’.

Brein (doelhelderheid)
Hart (hartekracht, passie)
Lichaam (houding)
Zintuigen (inlevingsvermogen)
Ogen (magnetisme, overtuiging)
Gezicht (emotie, empathie)
Stembanden (resonantie, magie)
Wervelkolom (zelfbeeld)
Handen (‘hypnose’)
Voeten (basis)

Dat zijn de bouwstenen van uw charisma. Het oefenen met deze bouwstenen kan ervoor zorgen dat uw charisma staat als een huis. De ‘anatomische’ Tips:

Brein

Weet precies wat u wilt bereiken.
Weet exact wat u wilt zeggen.
Meen wat u zegt.
Krijg uw gedachten helder en geordend op een rij.
Ken geen twijfel.
Zorg dat een 12-jarige begrijpt wat uw punt is.
Zorg voor een spannende opbouw van uw betoog.

Hart

Heb hart voor uw punt.
Voel de woorden die u gebruikt.
Sta vierkant achter uw betoog.
Wees blij dat u staat waar u staat en zegt wat u zegt.
Praat passievol en meeslepend.

Lichaam

Ga er staan en geniet.
Laat zien wie u bent.
Straal uit dat alles goed komt.
Straal kracht en mildheid tegelijkertijd.

Zintuigen

Heb uw zintuigen op scherp.
Snuif de sfeer goed op.
Voel het publiek aan.
Leef mee met het publiek.
Voel de roering van het publiek.

Ogen

Zet uw pretoogjes op.
Wissel af ‘vuur en water’ in uw blik.
Kijk mensen individueel aan.
Toon geen twijfel.
Gebruik uw ogen als magneten.

Gezicht

Toon veel warme expressie op uw gezicht.
Toon vastbeslotenheid.
Laat zien dat u meeleeft met uw verhaal.
Laat zien dat u meevoelt met uw publiek.

Stembanden

Zorg voor de emotie in uw stem.
Speel met ritme, melodie, intonatie, tempo en volume.
Zorg dat uw stemgeluid uw publiek raakt.
Praat afwisselend tegen de groep en tegen de individuen.
Gebruik een verleidelijke resonantie.
Zoek de magische diepte.

Wervelkolom

Sta recht op en adem lang uit, uit uw buik.
Strek uw kruin richting het plafond.

Handen

Begin met uw handen slaphangend langs uw zij.
Accentueer en begeleid uw verhaal met uw handen.
Wissel kundig af tussen de rust en de beweging.
Laat uw handen de trekpoppen van uw emotie zijn.
‘Hypnotiseer’ uw publiek.

Voeten

Voel dat uw voeten uw basis zijn.
Sta stevig maar met de teentjes los.
Wijs met uw voeten naar het publiek.

Uiteraard wordt u niet charismatisch zonder oefening. En toch, kunt u grote vorderingen boeken als u zich afvraagt bijvoorbeeld:

‘weet ik wat ik wil’?
‘meen ik wat ik zeg’?
‘speel ik met ritme, melodie, intonatie, tempo en volume….?’

Tip – kies 3 tips uit die u het meest aanspreken en zorg dat u ze naleeft.

Tip – doe ter wijze van oefening uw tekst eerst boos en daarna blij. Charisma zit hem vaak ergens tussen in.

Zet je eerste stap naar charisma! 

SCHRIJF U IN VOOR DIT BLOK SCHRIJF U IN VOOR DE HELE CURSUS

 

Gegevens

Datum:
april 8
Tijd:
12:30 - 17:00
Kosten:
€121

Organisator

FlirtManagement
Telefoon:
0652382477
E-mail:
info@flirtmanagement.nl
Website:
www.flirtmanagement.com

Locatie

De Boomspijker
Recht Boomssloot 52
Amsterdam, 1011EC Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0652382477
Website:
https://www.dock.nl/locaties/boomsspijker/