Workshop - Het leukste Team

Hoffelijk Communiceren voor Teams

 Een lekkere sladressing kan nauwelijks zonder azijn en een goede teamsfeer is onmogelijk zonder negatieve feedback. Maar zowel de azijn als de negatieve feedback werken averechts als je ze niet mondjesmaat toedient.

Hoffelijk communiceren leidt tot een uitstekende teamsfeer middels charme, positiviteit en enthousiasme aangevuld met de juiste mate van negatieve feedback.

Het volgende spreekwoord vat hoffelijk communiceren het best samen:  “Met honing vang je meer vliegen dan met azijn”.

In hoffelijk communiceren gaat veel honing en een klein beetje azijn. Er zijn drie uitgangspunten:

  1. Charme, enthousiasme en complimenten zorgen voor een sfeer vol plezier en energie
  2. Alles is haalbaar wanneer collega’s elkaar echt waarderen en accepteren
  3. Een positieve sfeer werkt zelfhelend en preventief zodat negatieve feedback zelden nodig is

Omdat je met honing meer vliegen vangt dan met azijn, leren we hoe we met hoffelijk gedrag zoals complimenten, charme en enthousiasme het wenselijke teamgedrag kunnen stimuleren.

Complimenten zijn veel meer dan de affirmatieve zinnen zoals ‘dat heb je goed gedaan’ of ‘je hebt een mooie telefoonstem’. De sterkste complimenten zijn vaak non-verbaal en het complimenteren is vooral een algeheel positieve houding en een geheel aan stimulerend en charmant gedrag.  

Complimenteren en charme zijn broodnodig, want waar de sfeer niet goed is, daar werkt geen feedback, positief noch negatief.

Waar men hoffelijk communiceert, daar is de sfeer goed. En waar de sfeer goed is, daar is het wenselijke gedrag de regel en het onwenselijke gedrag de uitzondering.

De hoffelijke communicatie maakt de negatieve feedback haast onnodig. En waar de negatieve feedback nodig is, daar gebeurt zowel het geven als het ontvangen van de negatieve feedback op een charmante en leuke wijze.

In een hoffelijk team stimuleren de teamleden elkaar met het goede voorbeeld en positiviteit en corrigeren ze elkaar met charme.

Een dergelijke team verleidt haar teamleden tot positieve veranderingen. En als iedereen zichzelf een beetje verandert, is de noodzaak om anderen te veranderen vele malen kleiner.

Je verandert dus elkaar vooral door jezelf te veranderen.

Deze drie dingen neem je zeker mee na de training:

  1. Iedereen is verantwoordelijk voor een positieve sfeer, want die maakt alles mogelijk
  2. ‘Met honing vang je meer vliegen dan met azijn’
  3. ‘Spreek anderen aan’ met je eigen goede voorbeeld

 

Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

Share This