Picasso: naïef kijken naar zadel en stuur

Toen ik twintig was liet ik mijn eerste krantenartikel aan mijn vader zien. Mijn vader keek even nadenkend naar mijn naam onder het krantenartikel voor hij het wist: ‘oh, weet je wie dat is? Die verre neef van je, hij heet ook Drazen Lisak.’ 

Mijn vader wist kennelijk dat ik het niet kon zijn. Het paste niet bij het beeld dat hij van me had.

We kunnen moeilijk anders dan een oordeel hebben over mensen/dingen. Oordeel brengt ons tot kennis…

Neem nou een pen. U weet het al – die is om ermee te schrijven.

Maar als je verder kijkt dan het schrijven, is het met geen pen meer te beschrijven wat je allemaal met een pen kunt uitspoken! Maak het rijtje af, met een pen kan ik ook: wijzen, gooien, krabben, dirigeren, steken, plagen, toveren………….

Op dezelfde manier kunt u kijken naar een lastige collega/klant. Dus, in plaats geparalyseerd te zijn door uw oordeel kunt u heel naïef (lees: onbevangen) naar uw collega/klant kijken en bedenken wat is hij nog meer behalve lastig?

Kijk dus even naar die lastige persoon en u mag alles van hem vinden behalve dat hij lastig is. Wat ziet u nu?

Kijk eens naar uw partner, kind, ouder alsof u ze voor het eerst ziet. Wat valt u op? Wat ziet u? Wat zou u allemaal kunnen zien? Wat heeft u over het hoofd gezien?

Naïef kijken is kijken zonder de oogkleppen van routine en vooringenomenheid.  Kijken voorbij wat u ziet of ‘weet’ scherpt uw beeld van mensen en dingen aan. U ziet meer en beter. Het verruimt uw blik en maakt u toleranter en blijer. Het motto van naief kijken is: verwondering voor de beoordeling!

En u kunt werkelijk naar alles naïef kijken: naar een tafellamp, computermuis, broodje kroket, eigen spiegelbeeld, uw favoriete film…

Voordelen van naïef kijken zijn talrijk:

  1. Het maakt u creatiever
  2. Het maakt u meer empathisch
  3. U kunt beter omgaan met ‘lastige’ anderen
  4. Het verscherpt tevens uw waarneming.
    (Onderzoek wijst uit dat het focussen tot een opgewekte stemming leidt)

Probeer het uit tijdens je vakantie. In plaats van het navelstaren naar je eigen vooroordelen staar even naar buiten tot je iets ziet wat je nog niet gezien hebt. Pak even dat broodje kroket en staar het even aan tot er iets gebeurt!
Ik ben zeer benieuwd naar je bevindingen en ontvang ze graag via info@flirtmanagement.com; De leukste inzending beloon ik met mijn boek ‘Zakelijk Flirten’!

Drazen

Vraag nu vrijblijvend uw offerte aan
Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen
Share This