fbpx

Vrouwvriendelijk flirten

vrouwvriendelijk flirten

Flirten als graadmeter van seksuele vrijheid

“Flirten is meer dan sjansen en minder dan echtbreuk”, schreef Marie Claire in 2001 over mijn workshop zakelijk flirten. Flirten is inderdaad veel meer dan sjansen. Het is ook een graadmeter van seksuele vrijheid in een samenleving.

Vooral vrouwelijk flirten is een goede graadmeter van seksuele vrijheid in een samenleving. In een samenleving waar mannelijke versierpogingen agressief seksueel zijn, daar zullen vrouwen flirterig gedrag mijden. En waar mannen vrouwvriendelijk flirten, daar zullen ze beloond worden met vrij flirtgedrag van dames.

Vrouwvriendelijke flirtcoach in discotheek

Ooit had ik een ongebruikelijke opdracht in een Rotterdamse discotheek. Ik zat in een loungehoek die versierd was met veel hartvormige kussentjes. De jeugdige bezoekers konden even langskomen voor een flirtadvies.

Twee 20-jarige vrouwen zijn mij bijgebleven. Als ze het danspodium, waarop ze betast werden, verruilden voor de bar, kregen ze een onverbloemd voorstel voor een triootje. Ze vroegen aan mij: “Kleden we ons te uitdagend? Moeten we minder sexy dansen? Wat doen we verkeerd?”

“Wat jullie verkeerd doen, is dat jullie je afvragen of het jullie schuld is dat die mannen zich misdragen”, luidde mijn antwoord.

vrouwvriendelijk flirten

Flirten als paringsritueel

Flirten kun je zien als een paringsritueel waarmee de betrokkenen aftasten hoe ver ze willen/mogen gaan. Iemand meteen betasten of verbaal uitnodigen voor een triootje is geen flirten. Het is het tegenovergestelde van flirten. Het is seksuele intimidatie.

Tegenwoordig bestaan zelfs ‘safe spaces’ voor uitgaande vrouwen. Dat wil zeggen: uitgangsgelegenheden zonder mannen. Sportscholen alleen voor vrouwen. Saunadagen uitsluitend voor vrouwen. Testosteronvrije ruimtes voor vrouwen.

Een te agressieve seksualiteit van (sommige) mannen leidt tot geremdheid bij vrouwen. Een samenleving kan zich niet vrij noemen als de seksualiteit van vrouwen onder druk staat. Het feminisme is niet geholpen met afgedwongen kuisheid en segregatie, maar met meer vrijheid voor vrouwelijk flirten en sensualiteit.

Vrouwen houden van flirten

Als ik van mijn flirtworkshops iets geleerd heb, dan is het dat vrouwen van flirten houden. De meeste opdrachtgevers van FlirtManagement workshops zijn vrouwen. Vrouwen leven zich uit in een flirtworkshop omdat ze daarbuiten vaak niet vrijuit kunnen flirten zonder dat mannen er meteen ‘seksrechten’ aan menen te mogen ontlenen.

Willen we naar een onvrije samenleving waar vrouwen in testosteronvrije reservaten uitgaan om zich veilig te voelen? Nee, wat mij betreft moet er juist meer geflirt worden, niet minder. Als mannen leren om vrouwvriendelijk te flirten, zal hun beloning groot zijn – vrouwen die vrijuit hun sensualiteit vieren.  

Vrouwvriendelijk flirten bevordert vrouwvriendelijk uitgaan en het nachtleven. Hoe meer mannen gaan beseffen dat flirten geen vrijbrief is voor seksuele avances, des te vrijer en flirteriger zullen dames durven te zijn. En des te speelser en ondeugender kan iemand het hof maken zijn.

Vrouwvriendelijk flirten leidt tot meer en gedurfder geflirt en tot meer seksuele vrijheid. 

vrouwvriendelijk flirten

Feminisme is flirtvrijheid

De #MeToo-protest beweging pakt seksuele misstappen achteraf aan. Het heeft gelukkig ook een grote preventieve werking. Potentiële aanranders worden bang om gepakt te worden. Hopelijk houdt het vele potentiële aanranders tegen.  

Maar het zou jammer zijn als het zou leiden tot minder flirten. We moeten niet doorslaan in een algemene flirtangst ‘waar niets meer kan’. Maatschappelijke gelijkheid van vrouwen is ondenkbaar zonder vrije beleving van seksualiteit en sensualiteit.

Het feminisme is niet gebaat bij minder flirten maar juist bij meer vrouwvriendelijk flirten. Feminisme is geen flirtangst maar flirtvrijheid. Vrouwvriendelijk flirten is het beste va twee werelden: aandacht en complimenten zonder intimidatie.  

Vrouwvriendelijke flirtcoach in discotheek deel 2

Ik wil graag geloven dat mijn 22-jaren van de flirtlessen de seksuele misstappen van tenminste sommige mannen wisten te voorkomen. Willen we vrouwvriendelijk uitgaan bevorderen, dan moeten we vooral jonge mannen het vrouwvriendelijk flirten bijbrengen.  

In dezelfde Rotterdamse discotheek kwam een saggerijnige jongeman van drieëntwintig naar me toe. Het lukte hem maar niet om een ‘vrouw aan de haak te slaan’. Hij had zich ‘goed voorbereid en ingelezen’ over hoe je een vrouw moet versieren. Hij deed ‘cocky and funny’, precies zoals de internetcursussen voorschrijven. Hij gedroeg zich vrijmoedig en stoer, maar het wilde niet vlotten.

Toen ik hem vroeg om gewoon normaal te doen en zichzelf te zijn keek hij me aan alsof ik gek was. Uiteindelijk ‘wilde hij het toch proberen’. De opdracht was om gewoon plezier te gaan maken zonder ‘stoer te kijken’ en ‘zich breed te maken’. Lekker vrij en ongeremd te dansen voor zijn eigen plezier. Lachend oogcontact te maken en daarna weer weg te kijken. Op een leuke meid af te stappen en iets te zeggen als: ‘je bent heel leuk om te zien en ik ben benieuwd of je ook in gesprek zo leuk bent.’

Ongeveer twee uur later kwam de jongeman helemaal euforisch terug. Of ik wat wilde drinken, want hij ging “neuken vannacht”.

Vrouwvriendelijk flirten

Hoe lang gaan we nog tekortschieten in de flirtopvoeding?

Het is niet ongebruikelijk dat vooral jonge mannen supergeil zijn en daarom flirten als een vervelend en tijdrovend gedoe ervaren. Het internet staat vol machocursussen die de vrouw afschilderen als een lustobject dat je moet manipuleren om je bed in te krijgen. Sommige jonge mannen worden ook mede door dergelijk machogedoe aanranders.

Wij als samenleving kunnen beter assertief zijn in het kanaliseren van jeugdige lusten naar vrouwvriendelijk flirten en liefde. Flirtopvoeding is heel belangrijk, maar wordt overgelaten aan internetgoeroes.

Vrouwvriendelijk flirten biedt een opvoedkundig alternatief. Een vrouwvriendelijke blik op flirten, relaties en liefde.  Samen kunnen we van vrouwvriendelijk flirten de norm maken. In de kroeg, in de discotheek, overal. Iemand die een vrouw ziet als een mens met gevoelens zal nooit verkrachtingspoeder in haar drank strooien. Iemand die haar ziet als een lustobject wel.

We leiden jonge generaties heel zorgvuldig op om gelukkig te zijn in hun latere carrière. Het opleiden in seksualiteit, liefde en relaties is misschien nog belangrijker voor het geluk. Hoe lang blijven we daarin nog tekortschieten?

vrouwvriendelijk flirten
Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

Share This