Dag Drazen,

Las op de gezamenlijk site van F & H dit artikel naar aanleiding van je workshop.
Lees en geniet.

Groetjes van Monique

Hoe zit het met jouw pretoogjes?

Bij flirten denken we al snel aan opzichtig versiergedrag. Maar het kán veel subtieler dan die vette knipoog of dat opzichtige compliment. En we hoeven een ander ook niet altijd te veroveren.  Op een positieve manier gebruikmaken van non-verbale communicatie: ook dát is flirten. Jezelf een vrolijker uitstraling bezorgen, oprechte aandacht, een goed getimed compliment: het draagt er allemaal aan bij dat iemand zich prettiger voelt in jouw gezelschap. En dat jij vervolgens je doelen makkelijker bereikt, óók in je werk. Win-win dus. Een belangrijke les die we leerden in de workshop zakelijk flirten van Drazen Lisak. Opzetten dus, die pretoogjes!

De impact van non verbale communicatie is veel groter dan we denken. Hoe we als partner, vriend, kennis of collega overkomen, wordt medebepaald door onze uitstraling. Of beter gezegd: door wat we willen uitstralen. Volgens Drazen is het gedeeltelijk een keuze om positiviteit uit te stralen. Dat wil zeggen: vriendelijkheid, openheid, enthousiasme en vrolijkheid. Dat laatste zit er natuurlijk niet altijd in. Iedereen heeft weleens een ‘off day’ of zelfs een mindere periode. Maar interesse tonen in je directe omgeving: dat kun je oefenen. Zakelijk flirten valt te leren!

En het is de moeite waard, in meerdere opzichten. Als je je omgeving en gesprekspartners positief benadert, krijg je meestal ook positiviteit terug. Ook jij wordt dus uiteindelijk positiever benaderd, al kan het even duren voor iemand ‘ontdooit’. Onze receptie- en ontvangstmedewerkers zijn niet voor niets getraind om mensen te blijven groeten, al leidt dat soms tot verbazende reacties:

Ontvangstmedewerkster tegen bezoeker stadskantoor: “Hallo!”

Bezoeker tegen ontvangstmedewerkster: Huh? Heb je het tegen mij? Ik werk hier hoor!”

Maar ook als je niet direct positieve feedback krijgt, dan nog werkt het voor jezelf. Het lijkt wat gemaakt, maar als we onszelf trainen in een positieve lichaamstaal, dan gaan de geluk hormonen vanzelf ‘rondpompen’. Wij hebben het ervaren!

 

Zakelijk flirten in 5 stappen

Hoe werkt zakelijk flirten in de praktijk? In het uurtje workshop konden uiteraard niet alle aspecten worden behandeld. Daarom een paar ‘basics’:

1.Begin met oogcontact maken. Een belangrijk begin, maar soms wel confronterend. Wegkijken is nu eenmaal makkelijker. Maar toch is het goed om te onthouden dat mensen liever worden gezien dan genegeerd.

2.Zet je pretogen op. Een vrolijke oogopslag maakt dat je opener en vriendelijker overkomt. Dat oogt aantrekkelijker voor anderen en je voelt jezelf ook beter.

3.Je lichaamshouding doet ertoe. Dus: de manier waarop je staat en beweegt straalt ook iets uit. Een actieve, open houding dus bij voorkeur.

4.Luister enthousiast. Veel mensen zijn niet (meer) gewend dat er écht naar ze wordt geluisterd. Maak het verschil. Blijf in (oog)contact, reageer en stel vragen waaruit blijkt dat je opneemt wat een ander zegt.

5.Geef een goed compliment. Dat is meer dan iets aardigs zeggen. Je moet er (zie 4) écht voor luisteren en inspelen op je gesprekspartner. Hij of zij bepaalt uiteindelijk of een compliment goed is. Iemand complimenteren heeft twee positieve neveneffecten. Het stimuleert gewenst gedrag, méér dan iemand kritiek geven. En als je complimenten uitdeelt, kun je ook eerder met kritische kanttekeningen komen.

Concluderend kunnen we vaststellen dat zakelijk flirten interessant is voor ons allemaal. Misschien zit het in je genen, maar misschien vind je het heel moeilijk. Oefen vooral, probeer het uit. Dat kan ook in je eigen team. Realiseer je dat zakelijk flirten bijdraagt aan het uitstralen van één van onze vier kernwaarden: enthousiasme.   

Na de workshop was er voldoende gelegenheid om de geleerde in de praktijk te brengen. Een geslaagde eerste afdelingsactiviteit. De tweede editie volgt gauw!”

 

Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

Share This