Volgens het denken van de Amerikaanse basketbalcoach Bill Musselman moet Oranje niet weifelen maar gewoon winnen: “Verliezen is erger dan de dood, omdat je met je verlies moet leren leven.”

De denkwijze van de Britse staatsman Churchill beschrijf Oranje WK-geschiedenis misschien het best: “Succes komt voort uit het gaan van de ene mislukking naar de andere zonder verlies van enthousiasme.”

Een hedendaagse reïncarnatie van de Chinese filosoof Lao Tse en zijn vraag: “Winnen of verliezen, wat is beter?”, zou door van Gaal verboden worden in de Oranje-kamp.

Winnen mag zoet zijn en verliezen zuur, maar winnen is niet beter dan verliezen als het tot verkeerd gedrag leidt. Verliezen is pas echt erg als je erdoor verkeerd handelt. Winnen en verliezen is haast hetzelfde als je er de juiste dingen meedoet. Kijk niet zwart-wit naar de winst en het verlies. Winnen en verliezen zijn twee gelijke kansen voor het juiste gedrag. Van Gaal zou hier met zijn ogen draaien, is hij nou zo slim, of…

Volgens de Amerikaanse proftennisser Arthur Ashe: “Succes is een reis, geen bestemming. Doen is vaak belangrijker dan het resultaat.”

Resultaatgerichtheid krijgt vaak meer gewicht dan goed is. Waar het resultaat heilig is, daar is plezier vaak ver te zoeken. Op lange termijn leidt gebrek aan plezier tot gebrek aan resultaat terwijl men het enige plezier nog uit het goed resultaat haalt. De cirkel is rond. De Jong en van Dijk zouden dit delen op sociale media als een slechte grap.

Idem dito met gedachten van Russische spirituele auteur Helena Petrovna Blavatsky: “De enige juiste weg is het motief voor handeling in de handeling zelf te laten zijn, nooit haar beloning.”

Eigenlijk kun je echt verliezen alleen als het winnen voor je heilig is. “Natuurlijk, winnen is heilig”, zou Memphis roepen!

Van Gaal zou al fronsend de Franse schrijver Jean de La Fontaine lezen: “Men loopt het risico te verliezen als men te veel wil winnen.”

Het eindresultaat is niet het enige wat telt. Een glorieuze nederlaag is waardevoller dan een moeiteloze overwinning, omdat je bij de eerste alles hebt gegeven en bij de laatste weinig voor hoefde te doen.

“De zedelijke zelfbevrediging, die de vrucht is van rechtschapen gedrag, ligt niet in het al of niet bereiken van zeker een doel, maar in de ijver waarmede men naar die bereiking streeft. Zij is onafhankelijk van het feitelijk bereikt resultaat”, aldus de vaderlandse filosoof C.J. Wijnaendts Francken. Denzel Dumfries zou hierbij haast over zijn nek gaan…

Dit zou ik wel kunnen gebruiken zou van Gaal denken bij de parafrase van de Amerikaanse schrijver Henry David Thoreau: “Het eindresultaat is als een vlinder. Hoe meer je het achtervolgt, hoe meer het je zal ontwijken, maar als je je aandacht op het proces richt, zal het zachtjes op je schouder komen zitten.”

En het proces kan heel lang duren: 90 minuten of zelfs 120 plus penalty’s… Wie focust op winst verliest en wie focust op proces wint?  

Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

VRAAG NU VRIJBLIJVEND UW OFFERTE AAN

Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen

OFFERTE AANVRAGEN

Share This