Laden Evenementen

« Alle Evenementen

  • Dit evenement is voorbij.

Cursus zakelijk flirten – charmant communiceren

13 mei 2019 @ 12:30 - 17:00

€121

Cursusleider

Mijn naam is Dražen Lisak. In mei 2001 verzorgde ik  een wereldprimeur: een workshop zakelijk flirten! Voor Rabobank te Mijdrecht. Afgelopen bijna 20 jaar verzorgde ik groepscursussen in opdracht van bedrijven en organisaties. Nu maak ik de individuele inschrijvingen mogelijk.


Ik heb meer dan 1150 trainingen, workshops en lezingen zakelijk flirten verzorgd voor ruim 57.500 deelnemers van Rabobank, Unilever, Gasunie, Mexx, Ernst&Young, Interpolis, Zwitserleven, Nationale Nederlanden, Suzuki België, Symantec België, Accenture, ING Bank, ABN Amro Bank, KPMG, PriceWaterhouseCoopers, Nederlands Spoorwegen, Effectory, Nautadutilh, KAS bank, UWV, Ministeries van RWS, van VROM, van VWS, BZ, EZ, Gemeente Amsterdam, Utrecht, Zeeland, Groningen, Ooststellingwerf, Emmen enz., Erasmus Universiteit, TU Delft, TU Eindhoven, Universiteiten van Amsterdam, Utrecht, Twente, Tilburg enz., ROC Amsterdam en Flevoland, en vele MKB bedrijven.

Ruim 20 jaar ervaring met organisaties leert mij dat de gunfactor vaak doorslaggevend is in het zakenleven.

Likable people get things done

“Likable people get things done. A study of 133 managers last year by researchers at the University of Massachusetts found that if an auditor is likable and gives a well-organized argument, managers tend to comply with his suggestions, even if they disagree and the auditor lacks supporting evidence.”
Wall Street Journal 2015, by Sue Shellenbarger

Omgaan met collega’s, verkopen, presenteren, overtuigen, netwerken, communiceren in het algemeen, alles gaat makkelijker als anderen u sympathiek vinden. En ze zullen u niet sympathiek vinden als u een paar trucjes kent maar op basis van uw houding en gedrag. Daar gaat de cursus over.

Cursusopbouw

De cursus is onderverdeeld in 4 ook individueel te volgen blokken.

1. Lichaamstaal voor meer gunfactor
2. Presenteren met humor en charisma
3. Charmant communiceren: assertief zijn, feedback geven en ontvangen
4. Charmant gesprekvoeren: verkoopgesprek, netwerken, sollicitatiegesprek enz.

U kunt de hele cursus van 4 blokken volgen voor €363 of u kunt kiezen voor een of meerdere aparte blokken voor €121 per cursusblok. De prijs is inclusief mijn E-boek: zakelijk flirten – flirtwijs!

SCHRIJF U IN VOOR DIT BLOK SCHRIJF U IN VOOR DE HELE CURSUS

E-boek FlirtWijs

Charmant communiceren 

Anderen charmeren tijdens een netwerkbijeenkomst, sollicitatiegesprek of welke andere gesprek ook is een ultieme vaardigheid.

Deze vaardigheid is cruciaal voor het maken van een uitstekende eerste indruk. Bij assertief voor uzelf opkomen en bij de anderen aanspreken op hun gedrag. 

Het is bijzonder nuttig om én aardig én eerlijk te kunnen zijn. Dan betekent dat u voor uzelf opkomt op een charmante wijze en dat u de anderen op hun gedrag kunt aanspreken zonder dat het ten koste gaat van uw relatie.

Hierbij een voorbeeld van een zelfonderzoek over hoe assertief bet u eugenlijk?   

• Ben ik aardig als ik aardig moet zijn?
• Ben ik eerlijk als ik eerlijk moet zijn?
• Kan ik én aardig én eerlijk zijn?
• Ben ik beter in aardig zijn of in eerlijk zijn?
• Wat moet of wil ik meer zijn: eerlijk of aardig?
• Wat doet aardig zijn met mij?
• Wat doet eerlijk zijn met mij?
• Wat is de beste mix van aardig en eerlijk voor mij?
• Welke vaardigheden moet ik me (nog) beter eigen maken?

Flair en charme 

Flair

Met flair krijgt u het snel voor elkaar dat mensen zich op hun gemak voelen. Met een flairvolle mix van enthousiasme, humor en hartelijkheid trekt u de aandacht naar zich toe en schept u gelijk een leuke sfeer. U valt als het ware op een leuke wijze ‘met de deur binnen’.
Flair kan het best beschreven worden als een spontane hartelijkheid en blijdschap in het moment. Als iemand blij is om u te zien, hartelijk naar u toe doet in woord en daad, dat voelt toch goed, nietwaar?
Kenmerken van flairvol gedrag zijn: lichtvoetigheid, positieve bewoordingen, enthousiaste stem en oogcontact, warmte, ander (aan)raken…
Flair is op het lijf geschreven van extraverte mensen. U weet een betovering te creëren met uw hartelijke manier van doen. U vertelt makkelijk, overtuigend en boeiend. U bent makkelijk in omgang, u hebt altijd iets te vertellen en u vertelt het boeiend. Daarbij toont u onvervalste sympathie voor de ander.
Als u dat niet hebt van nature zult u er nooit de allerbeste in worden maar dat hoeft ook niet. U kunt er wel goed genoeg in worden zodat mensen u mogen.

Charme

Charme kunt u zien als een soort flair voor introverte mensen. Of zelfs verlegen mensen. Waar u met flair een gesprek of een ontmoeting stuurt door mensen te leiden, met charme stuurt u het door mensen te volgen. Denk aan de gedragingen zoals: aandacht schenken, belangstelling hebben, interesse tonen, compliment geven, sympathie uitstralen…
U ziet, hoort en begrijpt anderen. U bent positief en vleiend over ze. Mensen laven zich in uw bevestigende aandacht en dat voelt prettig. Als u iets zegt gaat het eerder over de ander dan over uzelf.
U bekoort mensen met uw attente doch subtiele vaardigheden en zodoende kruipt u onder hun huid.

FLIRTWIJSHEID
Van origine betekent charme bekoring en betovering. U kunt mensen bijvoorbeeld betoveren met uw meer flairvol optreden, maar u kunt mensen evengoed bekoren met uw verlegenheid. Onzekerheid en verlegenheid kunnen zeer charmant zijn zolang u er lichtvoetig mee omgaat.

De gezegde gaat: “een mooi vrouw is diegene die ik zie, een charmante vrouw is diegene die mij ziet”. Vertaald naar zakelijke flair en charme: ‘een flairvol mens straalt, een charmante mens maakt u stralen’.

 

Feedback geven en ontvangen

Complimenten zorgen niet alleen voor een leuke sfeer. Ze motiveren en stimuleren tot betere prestaties.
Een stevige en ongezouten kritiek is soms nodig en onvermijdelijk. En toch, kan je ongewenst gedrag effectiever veranderen met een compliment.

Je wilt ongewenst gedrag van je collega veranderen? Je kent alle regels van het geven van feedback? Je bent van plan om naar je collega toe te lopen en de negatieve feedback te geven?
Stop!
Niet doen. Er is niets mis met de negatieve feedback en toch is het beter om met een positieve formulering te beginnen.

Probeer eerst je kritiek positief te verwoorden om deze redenen:
1. Ongewenst gedrag verander je veel effectiever met een positieve feedback (compliment) dan met een negatieve feedback (kritiek).
2. Een compliment is de brandstof van motivatie en prestatie.
3. Bovendien bouw je aan een positieve relatie met je collega’s.
4. De negatieve feedback is zowel voor de gever als voor de ontvanger vele malen moeilijker en pijnlijker dan de positieve feedback. Geen feedback training kan deze emotionele onderstroom voor 100% ombuigen.

Nu vraag je je wellicht af: hoe kan ik iemand een compliment geven over ongewenst gedrag? Het kan door het geven van een humorvolle, positieve en creatieve draai aan je feedback. Hieronder kun je lezen hoe dat werkt. Samengevat: probeer eerst met humor en compliment, negatieve feedback is de laatste remedie.

In de praktijk blijkt negatieve feedback minder effectief dan gewenst. De ontvanger verliest aan motivatie en zelfvertrouwen. En ongewenst gedrag verandert niet. Sterker nog, het neemt stiekem toe want collega’s zijn niet meer zo gek op elkaar.
Bij positieve feedback gebeurt precies tegenovergestelde. De ontvanger is extra gemotiveerd en heel blij met de gever. De emotionele onderstroom is positief.

Dus, voor het stimuleren van goede relaties en het gewenst gedrag is het effectiever om te complimenteren dan te kritiseren.
Bovendien als je al zover bent dat je feedback regels nodig hebt om met elkaar om te kunnen gaan is het al vaak te laat. Wie kent het niet? Na een onenigheid, klacht of discussie is je verhouding met iemand niet meer wat het was ondanks dat feedback opbouwend was bedoeld. In de hitte van de ‘strijd’ kan veel misgaan en de Murphy’s law doet de rest.
Daarom is het verstandig om de negatieve feedback te bewaren als een laatste stap in het geval als positieve feedback niet werkt.

TIP Een opbeurend compliment heeft voorrang op een opbouwende kritiek

Kortom: voorkomen is beter dan genezen: probeer eerst met humor en positieve feedback, negatieve feedback geven is de laatste remedie.

Positieve feedback en humor
Lees hier meer over een aantal alternatieve, charmante en creatieve regels voor de gedragsverandering.
De eerste drie regels gaan over je legitimiteit als kritiekgever. U kent het wel: voor de ontvanger zal het zwaarder wegen wie het zegt dan wat hij zegt! Hoe verwerf je een ‘license to criticize’? Zo dus:

1. Je collega’s zullen je negatieve feedback serieus nemen en hun gedrag eerder aanpassen als ze je kennen als iemand die positief is. Als je aan iemand herhaaldelijk een positieve feedback geeft dan ‘mag’ je ook te zijner tijd kritiek uiten! Dus, een complimenteus imago verleent je een moreel recht om negatieve feedback te geven. Bovendien wegen je woorden zwaarder omdat je gezien wordt als een positief en opbeurend iemand. Als jij dan een keer met negatieve feedback komt zal je veel meer aandacht en goodwill ontvangen dan een notoire klager.

2. Uiteraard als je iemand bent die negatieve feedback van anderen waardig en constructief aanhoort en er wat mee doet, verkrijg je extra legitimatie.

3. Als je nog af en toe uit eigen beweging aan je collega’s vraagt om een feedback betreffende je functioneren dan heb je zowaar een vrijbrief om anderen aan te spreken op hun gedrag. Met andere woorden, laat zien dat negatieve feedback goed is: ´practise what you preach´!

Regel 4 is een creatieve regel:
4. Ook als je een legitieme kritiek gever bent ga er zuinig mee om. Met een positieve draai aan je ‘negatieve feedback’ zal je het ongewenst gedrag eerder zien veranderen. Verzacht kritiek met humor zoals in het eerste voorbeeld beneden of verpak het in een compliment zoals in het tweede en het derde voorbeeld.

Eerste voorbeeld: humor
Stel een secretaresse heeft probleem met haar baas die buiten haar om afspraken maakt. Ze kan het best op een van deze drie manieren aanpakken:
Licht ironische draai met licht stekende humor: ‘ik zie dat u deze maand 2 dubbele afspraken minder gemaakt hebt dan de vorige maand! Is hier sprake van een trend?’ Uiteraard, zorg voor een passende, ‘stoute’ lichaamstaal; let ook op de timing: pas dit niet toe als er sprake is van een slechte dag, vermoeidheid, slechte humeur en dergelijke. Een overdreven jolige sfeer kan ook averechts werken. Een gematigd vrolijke sfeer is de beste.

Humor en charme werken hier ontwapenend. De ontvanger voelt zich niet op zijn tenen getrapt maar in zijn waarde gelaten. Eenmaal de verdediging weg is kan je serieuze afspraken maken: ‘even serieus, hoe pakken we het aan in de toekomst?’

Tweede voorbeeld: compliment gericht op zelfbeeld
Positieve draai gericht op het beïnvloeden van het zelfbeeld van de ander: ‘Ik ben iedere keer heel blij als u rekening houdt met mij. Ik hoop dat u voortaan ook eerst met me overlegt voordat u zelfstandig een afspraak maakt. Ik vind dat we dan een beter team zullen zijn’. Secretaresse suggereert dat haar baas een teamspeler is en iemand die rekening houdt met anderen mensen. Daarmee schotelt zij een aantrekkelijk zelfbeeld aan de leidinggevende voor. Hij is nu intrinsiek gemotiveerd om zijn gedrag te veranderen. Intrinsiek betekent dat motivatie voor verandering van binnenuit komt.

Extrinsieke motivatie dient een extern doel. ‘Als u meer rekening houdt met mij gaan we beter presteren!’
Dus, in het geval van intrinsieke motivatie denkt de baas: ‘ik ben een consciëntieus persoon, ik kan goed functioneren in een team’. Psychologische uitwerking: ‘ik ben leuk, zo wil ik zijn, ik kan het’.

In geval van extrinsieke motivatie denkt hij: ‘als ik meer rekening houd met haar dan werken we beter samen’. Psychologische uitwerking: ‘om beter samen te werken moet ik meer overleggen, misschien moet ik eens maar proberen’.
Het is bewezen dat intrinsieke motivatie veel sterker is dan extrinsieke motivatie.

Derde voorbeeld: compliment met een serieus randje
Positieve draai gericht op het beïnvloeden van het zelfbeeld met een serieuze ondertoon: ‘ik vind u een goede leidinggevende omdat u tijd neemt voor mijn ideeën. Daarom werk ik graag met u. Ik wil graag met u praten over het maken van de dubbele afspraken. Wanneer schikt het?’
Alweer met een passende lichaamstaal: assertief en vriendelijk.

Jij-je-zin benadering
Een hele mooie techniek is die van jij-je-zin benadering:

‘Het is moeilijk als 2 mensen zonder overleg een agenda maken. Ik zie dat u graag uw eigen afspraken zelfstandig maakt. Het werkt ook veel beter als een iemand dat doet. Wilt u dat voortaan dan ook zelf doen? Ik krijg dan meer tijd voor het uitwerken van notulen en voorbereiden van de vergaderingen.’

Dit is een hele slimme manier om negatieve feedback te leveren zonder kritisch te zijn.

SCHRIJF U IN VOOR DIT BLOK SCHRIJF U IN VOOR DE HELE CURSUS

Gegevens

Datum:
13 mei 2019
Tijd:
12:30 - 17:00
Kosten:
€121

Organisator

FlirtManagement
Telefoon:
0652382477
E-mail:
info@flirtmanagement.nl
Website:
www.flirtmanagement.com

Locatie

De Boomspijker
Recht Boomssloot 52
Amsterdam, 1011EC Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0652382477
Website:
https://www.dock.nl/locaties/boomsspijker/