Trump is niet echt populaire, maar wat kunnen we van hem leren?

Het publieke optreden van Trump tijdens zijn campagne was helemaal aangepast aan de moderne tijd van de commerciële televisie en sociale media. Er zijn 7 communicatieve strategieën die bijgedragen hebben aan de overwinning van de ‘kansloze clown’. Paradoxaal genoeg gaat het om de 7 ‘ouderwetse’ communicatietips die effectiever zijn dan ooit.

twitter-292994_640

1.       Spreek zoals u twittert.

Trump spreekt kort en vooral kort. Geen overbodig woord. Het is geen wonder dat Twitter zijn medium is.
De opkomst van commerciële televisie, sociale media en computer games zorgen voor een collectieve ‘zapmind’.  Als een muzieknummer in DWDD langer duurt dan 30 seconden zapt de kijker door, zei Mathijs van Nieuwkerk laatst in zijn programma.
Een blonde twitteraar doet ook bij ons goed in de peilingen.

2.       Ken uw publiek.

Trump kent zijn publiek goed. Zijn publiek is opgevoed door Big Brother, Apprentice, Temptation Island, You Tube, WhatsApp…
Ze zijn ‘the locker room talk’ gewend. ‘Trump is tenminste duidelijk en eerlijk’ in tegenstelling tot de politieke elite. Als Hillary hem aanspreekt op zijn belastingontwijking, wint hij met een simpele: ‘I am smart’.

3.       Entertain, entertain, entertain…

Vorm is de nieuwe inhoud. Men wil vermaakt worden. Trump is simpelweg boeiender om naar te kijken en te luisteren dan Hillary. Hillary zou nooit Big Brother winnen. ‘Clown’ Trump met gemak. Zijn infotainment waarde is gewoon groter. Hillary is saai en hij is onvoorspelbaar.

4.       Benadruk de overeenkomsten.

Trump was deelnemer in zijn eigen reality-tv-show, the Apprentice.
Miljardair Donald is zodoende ‘familiar’ geworden. Gewoon ‘one of us’.

5.       Heb een duidelijke visie.

Trump heeft een duidelijke visie dat zelfs een 4-jarige kan onthouden en op zijn manier kan begrijpen: America First!
Wat was ook al weer de boodschap van Hillary?
De visie maakt heel duidelijk waar Trump voor staat en het is tegelijkertijd algemeen zodat iedereen zijn eigen verlangens erop kan projecteren.

6.       Gebruik beeldtaal.

Hij gebruikt metaforen, beeldtaal zoals ‘crooked Hillary’.hillary-1796201__480
Homerus deed het al. ‘Lichtvoetige Achiles’, Oudgrieken zagen Achilles zo voor hun neus voorbijsnellen.
‘Oneerlijke Hillary’. Een ‘verkeerde’ oogopslag van Hillary was genoeg of de kijker kreeg onbewust de boodschap binnen: ‘zie je wel, hij heeft gelijk!’

7.       Vertel verhaaltjes.

Trump’s optredens zijn shows. Hij is een verhalenverteller en Hillary is een ‘strenge juf’.
Of in de woorden van New York Times:
‘’Mrs. Clinton’s address to a Bollywood show in New Jersey read like an academic paper on multiculturalism. Mr. Trump, on the other hand, was succinct: ‘It’s a weakness. I love the beautiful Indian actresses. There’s nothing like them.’

tree-200795_1280We leven in een wereld van nieuwe mediatechnologie. Big Brother, Twitter, Facebook, WhatsApp en dergelijke regeren onze aandacht en ons perceptie. De professionals van vandaag en morgen moeten er mee leren resoneren. Paradoxaal genoeg, de beste manier is om uw klassiekers te kennen.

 

Bestel Ons Boek - Leuk Jezelf Op

VRAAG NU VRIJBLIJVEND UW OFFERTE AAN

Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen

OFFERTE AANVRAGEN

Share This