Flirten voor het goede gevoel

 

De eerste keer dat mensen horen dat ik flirttrainingen geef, kijken ze me altijd wat vreemd aan. ‘Flirttraining? Ga je dan de kroegen in om eeuwige vrijgezellen aan een partner te helpen?’ Dat is meestal het vooroordeel: flirten gaat om partners vinden en over een ander verleiden om met je mee naar huis te gaan.

 

Inmiddels zeg ik geen ‘flirttraining’ meer, maar zeg ik dat ik trainingen ‘Zakelijk Flirten’ geef. Dat zorgt ook voor opgetrokken wenkbrauwen. Vooral omdat voor veel mensen ‘Zakelijk’ en ‘Flirten’ lijnrecht op elkaar lijken te staan. Zakelijk staat dan voor formeel en officieel, terwijl flirten staat voor informeel, spannend en niet serieus. Leg dat maar eens uit aan ons nuchtere Nederlanders.

 

Dan vertel ik over onze insteek: Flirten gaat over de ander een goed gevoel geven. Het gaat over oogcontact en complimenten. Iets wat ervoor zorgt dat de communicatie en het contact prettiger verlopen. Daarmee is de cirkel dan rond voor de meeste mensen: flirten gaat over de ander een goed gevoel geven en zo de communicatie en de zakelijke relatie te verbeteren. Wanneer je elkaar aardig vindt, werk je prettiger en productiever met elkaar samen.

 

Wanneer we op dat punt zijn aangekomen vraag ik vervolgens standaard: ‘Wat doe jij eigenlijk aan flirten op zakelijk gebied?’ Stilte volgt… Men weet dus vaak wat flirten is, waar het goed voor is en hoe het moet, maar om het in de praktijk toe te passen is een tweede. Ik maak dan de vraag dan iets concreter: ‘Wat is het laatste compliment dat je van iemand op je werk hebt gekregen?’ Hierbij kunnen de meesten zich wel een moment herinneren.

 

‘Hoe voelde je je toen je het compliment kreeg?’ Dat is de volgende vraag die ik dan stel. De antwoorden die daarop volgen zijn bijvoorbeeld: trots, bevestigd, blij en gelukkig. Eigenlijk in één woord samen te vatten als: ‘Het voelde goed!’ Dat is direct de kern van zakelijk flirten: het gaat erom elkaar een goed gevoel te geven en zo de communicatie en de relatie te verbeteren.

 

Ik sluit dan af door te vragen: ‘Wat is het volgende compliment dat je iemand op je werk gaat geven?’

Alex

 

 

Vraag nu vrijblijvend uw offerte aan
Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen
Share This