Als u in flow verkeert, functioneert u op uw best. Flow is een toestand van opperste concentratie waardoor u meer plezier en minder stress beleeft. Uw droombaan kan u spontaan werk flow bezorgen. Als u geen droombaan hebt, kunt u via bewuste inspanning alsnog in werk flow komen. Het gaat erom hoe u met uw werkzaamheden omgaat, en niet om het werk zelf.
Als dienstplichtige in het Volksleger van ex-Joegoslavië, moest ik maandenlang, 8 uur per dag, op talloze militaire meetapparaatjes piepkleine glaasjes plakken. Ik lag er ’s nachts wakker van. Het was vreselijk, zenuwslopend werk…totdat zich het wonder van flow voltrok! Ineens genoot ik van de werkzaamheden.

Hoe komt u in werk flow?

Ik kwam toen totaal toevallig in flow, via een spelletje dat ik bedacht had om het werk leuker te maken: ’ik was een meester opticien en mijn plaktechniek was ongeëvenaard. Elke nieuwe handeling zou ik steeds beter uitvoeren.’

Dat spelletje gaf een doel aan mijn werk. Het dwong me tot focus en het daagde me uit om steeds vaardiger in mijn werk te worden.
Flow begint dus met een uitdaging. Uw focus op de uitdaging brengt u uiteindelijk in flow waardoor uw effectiviteit en uw vaardigheden toenemen.

  1. Uitdaging (Doel)
  2. Focus
  3. Vaardigheden

Doel

  • Stel uw uitdagingen (doel) vast.

Als u zichzelf uitdaagt verschuift uw aandacht van frustratie en gemopper naar een gevoel van controle.

  • Maak uw uitdagingen haalbaar en duidelijk.

‘Ik wil ooit een boek schrijven.’ Het doel is onduidelijk en moeilijk haalbaar. De mate van uitdaging kan verlammend werken.
‘Vandaag zal ik de titels van de hoofdstukken en de paragrafen van mijn boek uitschrijven. Overmorgen begin ik met het schrijven van de eerste paragraaf van het eerste hoofdstuk.‘…Dit is een duidelijk en haalbaar doel. Deze uitdaging motiveert beter, want overzichtelijk.

Focus

  • Trein uw vermogen tot focussen, het is essentieel voor flow!

‘Luister 1 minuut echt gefocust naar uw klant, zonder bezig te zijn met uw eigen inbreng. En bouw het geleidelijk uit naar misschien 5 minuten.’
‘Begin met 15 minuten onafgebroken schrijven van de eerste paragraaf van het eerste hoofdstuk. En bouw het geleidelijk uit naar misschien 60 minuten schrijven zonder afgeleid te zijn.’

  • Focus op uw echte doelen en niet op de leuke doelen: weersta (meestal digitale) afleidingen die uw focus onnodig onderbreken.

Vaardigheden

  • Focus maakt u al vaardiger.
  • Train desnoods extra uw vaardigheden zodat ze aansluiten bij uw uitdagingen.

Ongeduldig? Schort cut to werk flow: doe alles wat u doet zonder afleiding en met steeds langere, volledige focus.

Meer lezen: ‘Flow’, Mihaly Czikentmihaly.


VRAAG NU VRIJBLIJVEND UW OFFERTE AAN

Klik op de onderstaande button om uw offerte aan te vragen

OFFERTE AANVRAGEN

Share This